Żurawina
Owoc liofilizowany konwencjonalny | |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Termin przydatności do spożycia | 12 miesięcy |
Opis
Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Owoce żurawiny mają także nieoceniony wpływ na układ moczowy, pomagają zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza. Ponadto wykazują właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie chronią zęby przed powstawaniem próchnicy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko występowania choroby wieńcowej, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu groźnych dla życia zakrzepów krwi. Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka, np. powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka.
Właściwości
w 100g | |
Wartość energetyczna: | 1349 kJ/321 kcal |
Tłuszcz: w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,8 g <0,1 g |
Węglowodany: w tym cukry: |
58,0 g 33,2 g |
Błonnik: | 35,1 g |
Białko: | 3,1 g |
Sól: | 0,04 g |
podane wartości są wartościami przybliżonymi, obliczonymi na podstawie dostępnych tablic
Zamówienia hurtowe
Wzbogać ofertę swojej firmy najwyższej jakości produktami. To idealny moment, zwłaszcza w czasach, kiedy zdrowe żywienie stało się ogólnie panującą modą.
Dowiedz się więcej