image image image

Kontakt

Zakład Liofilizacji "Liogam"
M. Bień, M. Kot, A. Prześlak Sp. J.

26-052 Nowiny / POLAND
Zgórsko, ul. Słoneczna 50

tel/fax +48 (041) 346-54-60
tel. +48 (041) 346-54-87
e-mail: liogam@liogam.pl

Technologia


Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Została wynaleziona kilka wieków temu przez Indian Ameryki Południowej zamieszkujących Andy. Zaobserwowali oni naturalnie zachodzące w przyrodzie zjawisko odparowywania kryształków lodu, w warunkach obniżonego ciśnienia, z zamrożonych wcześniej środków spożywczych. Odkrycie to przyczyniło sie do wynalezienia nowej doskonałej metody utrwalania żywności zwanej liofilizacją. 

Za pomocą tej metody konserwuje sią dziś niemal wszystkie substancje organiczne, między innymi: warzywa, owoce, grzyby, zioła a także mięso. Utrwalone w ten sposób produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz co najważniejsze, pełną wartość odżywczą. Poza tym nie zawierają środków konserwujących, a dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu. Dzięki tym zaletom liofilizaty znajdują szerokie zastosowanie jako naturalne dodatki smakowe w wielu produktach spożywczych.